Hírek

Jövőre van esély a Limes világörökséggé nyilvánításának a bakui döntés után

2019.07.10

A nevezés összesen majdnem száz helyszínt foglalt magában, melyből 65 Magyarországon található, ezért is bízták a koordinálást hazánkra, Dr. Visy Zsolt régész professzorra. A Magyar Limes Szövetség, melynek elnöki tanácsadója Dr. Karsai Árpád, a TUTSZ alelnöke, akinek a vezetésével egy 10 fős team alkotta meg két évvel ezelőtt azt a szakmai koncepciót, mely már a turisztikai és az üzleti hasznosítás szempontjait is figyelembe vette.

Jelenleg is több helyszínen folynak a fejlesztések, tereprendezések annak érdekében, hogy valóságos élményt nyújtson az egykori Római Birodalom határának bejárása. Komáromban és Dunaújvárosban már kiviteli szakaszban vannak a régészeti parkok, látogatóközpontok, míg Verőcén, Nergesújfaluban, Budapest két pontján és Kölkeden az előkészítés zajlik.

Idén május 20-án a nevezés "Elfogadásra javasolt" státusúként lett besorolva az UNESCO Világörökségi Bizottsága ICOMOS által kiadott jelentésében. Az azóta eltelt hat hétben viszont a magyar kormány kiemelte a nevezésből a Hajógyári-szigeten tervezett projektet, ezért lehetetlenné vált annak elfogadása. A nevezés pontosítása miatt van szükség az újabb egy évre, mialatt eldöntendő, hogy milyen végső tartalommal pályázik a négy ország Limes szakasza a világörökségi címre. 2020-ban tehát újabb döntés várható az ügyben.

A határozat itt tekinthető meg (a dokumentum 53. oldalán).

Vissza »

Hírek

Partnereink