RESTART a rendezvényipar csúcseseménye

2023.05.17

Az esküvők, sportrendezvények, fesztiválok stb. önmagukban nehezen értelmezhetők turizmusként, holott számos ponton turisztikai infrastruktúrát használnak, programokat fogyasztanak. Az üzleti turizmus rendezvény (MICE), a szabadidős turizmus „ikerpárja” viszont teljes egészében ide tartozik. Számos folyamat, átrendeződés látható a piacon: horizontális fúziók jönnek létre: nagy tőkéjű kreatív ügynökségek, illetve rendezvény - technológiai cégek elnyelnek, magukhoz kötnek utazási irodákat (DMC-ket) és catering cégeket.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány május 9-én harmadik alkalommal rendezte meg szezonnyitó eseményét a ReStartot. Az idei rendezvény fókuszába a rendezvényszektor fejlődése és az új lehetőségek kerültek. A konferencia helyszíne idén az Akvárium Klub volt. Az aktualitások mellett szó volt a hazai piac nemzetközi láthatóságáról, a szektort érintő innovációkról, szakpolitikai intézkedésekről, valamint több panelbeszélgetést és prezentáció szólt gazdasági változásokról, fejlesztésekről és a jövőt jelentő utánpótlásképzésről is.

2023 kihívása a rendezvényszektorban is egyértelműen az alkalmazkodás lesz: a kiszámíthatatlan infláció, az árfolyamok ingadozása, a termékek és szolgáltatások, valamint a munkaerőköltségek növekedése egyszerre jelennek meg az iparágban. Egy olyan új valóságban dolgozik a szakma, amelyben minden eddiginél nagyobb teret kap a kapcsolatépítés fontossága, a hálózatosodás és a proaktív párbeszéd.

ReStart 3 szekcióban jó témaválasztásokkal, jó szereplőkkel: a szakma mainstream szereplőivel jó kerekasztal-beszélgetéseket generált.

Kár hogy a kerekasztal után kérdezni nem lehetett, pedig a szakma képviselőinek hozzászólásai emelték volna a fórum hangulatát, értékét.

A folyamatokról, trendekről egy gazdasági lapban rövidesen megjelenik  Karsai Árpád cikke.

Május 10.-én a Budapest Terminálon került sor a szakma 2022 évi legjobb rendezvényeinek díjátadó ünnepségére, a Flashawordra. A megújított szakmai díjrendszert a Magyarországi Rendezvényszervezők és szolgáltatók Szövetsége a MARESZ indította útjára12 kategóriában. A győzteseket két fordulóban szakmai zsűri választotta ki. A zsűri fő szempontjai a kreativitás, a kommunikációs célok megvalósulása, a kivitelezés, a rendezvény komplexitása voltak.

A pályázható kategóriák sokrétűsége mutatja az alágazat gazdagságát. A 2023-as nyerteseket a szakmai sajtó részletesen ismertette.

 

   

Szöveg a „turizmus.com” ismertetőjének felhasználásával:

Karsai Árpád / dr. Probáld Ákos

Fotográfia. dr. Makula László

Vissza »

Partnereink