TUTSZ Szalon 2023.

2023.12.23

A TUTSZ elnöke, Holczerné Szentirmai Ágnes és Dr. Kraft Péter alelnök, mint az est házigazdája köszöntötte a Szalon vendégeit, valamint Rippert Bálintot, a Price Waterhouse Coopers Magyarország (PwC) turisztikai tanácsadó csoportjának vezetőjét, akivel, ezt követően – egy kerekasztal beszélgetést kezdeményezve - Holczer Ágnes beszélgetett a turizmus jelenlegi helyzetéről.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az eddig publikus adatok alapján 2023. nem kiemelkedő év, de összességében nem is annyira aggályos a helyzet, mint amilyen a háború közelsége miatt lehetett volna. Nem lehet sommásan ítélni, mert, amig bőven lehet példát találni a kimagasló teljesítményekre, komoly revitalizáló képességet bemutató vállalkozásokra, bizony nem voltak ritkák a nehéz helyzetben lévő szegmensek sem, akik kárvallottjai a környezet gyors változásának.

A kerekasztal és az azt követő már kötetlen beszélgetéseken, többek között szó volt az NTAK rendszeréről, amely rendszert azért ért sok kritika, mert - bármennyire is remek gondolatnak tűnt az alapötlet - az ígéreteket és a nagy várakozást követően egyelőre annak transzparenciája – hiányzik. Különös tekintettel arra, hogy a joggal közvagyonnak tartott adatok a turisztikai szervezetek, stratégia készítő szakemberek, kutatók, elemzők, a nem kormányzati, helyi döntéshozók sajtó, és más felhasználók számára érdemben, az MTÜ vagy az NTAK honlapjain adatbázis jelleggel nem hozzáférhetők, nem követhetők. Ez adhat teret az alternatív valóságok megjelenésének, és bizony a hivatalos statisztika (lásd: EU normák) számára, a KSH-nak átadott adatok csak szerény gyógyírt jelentenek.

Szóba került természetesen a turizmus gazdasági ereje, az ágazatnak a GDP-hez való hozzájárulása is. A szakmában és a sajtóban - olykor vélemény formáló források részéről is, egészen tág – a 6-tól a 15 százalékos sávba sorolt adatok hangzanak el. Ezek gyakran, valószínű inkább a vágyaknak, mint a valóságnak felelnek meg. A TUTSZ vendégei azonban abban egyetértettek, hogy a turizmus fejlődésében még hatalmas lehetősége rejlenek, és a jelenleginél jóval nagyobb GDP hozzájárulást is képes lenne megtermelni az ágazat.

A jelenlévők közül néhányan (többen) felvetették, hogy hiányzik Magyarországon a turizmus-vendéglátás miniszteriális jellegű szakmai irányító szervezete. Az ágazat megérdemelné, hogy legyen egy nagyobb lobbyerővel rendelkező, a valódi döntéshozatalhoz közelebb álló szakmai vezetése. Nemzetközi példák említhetők arra, hogy ahol a kormányzatban képviselve van a turizmus, ott javul az ágazat gazdasági eredménye. El kell ismerni, az MTÜ ugyan nagy munkát végez a kommunikációban és a turisztikai marketing területén, de mint nevükben is benne van, alapvetően ügynökség.

Tanulságként összegezhető, hogy a Szalon jó hangulatú rendezvénye teret biztosított a párbeszédnek, a pro-kontra érveknek és a szerteágazó gondolatoknak, végig fókuszban tartva a közös célt, hogy a magyar turizmus közös erővel való előre lendítését. Talán érdemes ezért sűrűbben sort keríteni erre a (vagy hasonló) fórumra.

Aki részletesebben olvasna az idei Szalon eseményeiről olvassa el Kassay Tamás tagunk saját blogját: https://spabook.net/blog/blog-hu/belfoldi-turizmus-statisztika-2023-tutsz-szalon/ amelyből összefoglalónk is kölcsönvett pár gondolatot. Vagy esetleg a napi.hu hivatkozását.

Az összefoglalót jegyezte: dr. Probáld Ákos

Vissza »

Partnereink