Projektek

Diagnózisok a magyar turizmus helyzetéről

A „Diagnózisok” hagyomány-teremtő szándékkal a jövőben rendszeresen objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről. A professzionális megközelítés, a kiegyensúlyozottság és a konstruktív szemlélet szándéka, valamint a közjó szolgálata vezérelte a szerzőket, amikor az objektív tények mellé saját meglátásukat, véleményeiket fejezték ki írásaikban, kerülve a „good news agency” szerepet és a megalapozatlan aggályoskodást egyaránt. A „Diagnózisok” arra törekszenek, hogy a hivatalos értékelésekkel párhuzamosan új szempontokkal is gazdagítsák a turizmus hazai megítélését. Az „üzenet” célzottjai: az MTÜ, SZAKMA, és a szélesen értelmezett közvélemény. A Szövetség Kutatási Műhelyének tagjain kívül az együttműködés kultúrájának, szemléletének jegyében involválódtak a munkába a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás, az utazás-szervezés, a közlekedés, az egészségturizmus, a kulturális turizmus meghatározó szakmai és érdekképviseleti szervezeteit és fajsúlyos szereplői. Ez lehet a biztosítéka annak, hogy a következtetések levonása során minden terület szempontjai, várakozásai is figyelembe legyenek véve.

A szerkesztők meggyőződése, hogy a széleskörű együttgondolkodás a turizmus valóságos állapotáról hozzájárulhat ahhoz, hogy a turizmus Magyarországon mielőbb rátaláljon arra a helyes pályára, amit a Nemzeti Turizmus-fejlesztési Stratégia (NTFS) 2030 részben már ki is jelölt. A „Diagnózisok…” ezért érdemi, szakmai vitára, együtt gondolkodásra, párbeszédre invitálnak minden szereplőt, akinek fontos és érdeke Magyarország turizmusának sikere.

A sorozat első fejezete a :"Kísérlet egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására" címet viseli és innen tölthető le.

 

A Turizmus Üzleti Bizalmi Indexe (TÜBIX) kialakítására tett kísérlet a modell felállítását célozza. A kísérlet sikere esetén, ezt követően minden évben kiértékelésre kerül majd a most megalkotott - sőt az itt megszerzett tapasztalatok alapján tovább fejlesztett - módszertan szerint összegyűjtött információ. A kutatók reményei szerint – ha a finanszírozási feltételeket is sikerül megteremteni - az így létrejövő eredmény - a kínálat szereplőinek szubjektív értékítélete alapján - folyamatosan fontos információt ad majd a turizmus szektor önértékeléséről, sikerességéről, kudarcairól, „közérzetéről”, adott esetben függetlenül a hivatalos adatok által közvetített tényektől. Ez a „win-win” szituáció egyaránt szolgálhatja majd a vállalkozói szegmens, az akadémiai és kutatói szféra valamint a turizmus irányításért, a stratégiai célok megvalósításáért is felelős kormányzati tényezők kíváncsiságát és érdekeit.

 


Projekt letöltése »

Vissza »

Hírek

Partnereink